ESPAI MARES I PARES

Inici / ESPAI MARES I PARES / Com més llibres, millors notes

Com més llibres, millors notes

ARA - 15/4/2017

Els alumnes que llegeixen pel plaer de llegir treuen més bones notes, tant en ciències com en lletres, segons un estudi. I és que llegir ens fa humans -per tant, éssers socials- i, alhora, ens ajuda a entendre mirades diferents a la vida
L'Albert s'ha enganxat a la lectura amb els llibres de Carlos Ruiz Zafón / TJERK VAN DER MEULEN


Un informe de l’organisme públic nord-americà National Endowment for the Arts sostenia, fa uns anys, que els joves que llegien pel plaer de llegir treien més bones notes. I l’estudi subratllava que era així tant en les assignatures de lletres com en les de ciències. Així doncs, evadir-se a un món imaginari construït només amb les paraules exigiria una estructura mental que, després, permetria a l’alumne sortir-se’n amb facilitat en els estudis.

A la Universitat Autònoma de Barcelona la professora Teresa Ribas està d’acord amb els resultats de l’informe. “El coneixement abstracte i sistematizat necessita la llengua escrita, és a dir llegir i escriure, perquè es pugui consolidar, així que a una criatura o un jove que llegeixi amb dificultats o que no senti curiositat per llegir és gairebé segur que li serà més difícil d’assolir una part dels aprenentatges escolars”.

Per tant, si donem per bo que la lectura ajuda a millorar les notes, la pregunta crucial és com convencem els joves que llegeixin en un temps en què les activitats per evadir-se i entretenir-se les ofereix un aparell que porten sempre a la butxaca, el mòbil. Per no esmentar-ne d’altres. I també tenint en compte les xifres de fracàs escolar a casa nostra, de les més altes de la Unió Europea, perquè es considera que Catalunya, i també Espanya, tenen el percentatge més elevat d’alumnes que no obtenen el títol de l’ESO a l’edat que tocaria.

Com convèncer-los, doncs? Per començar, oferint-los lectures ajustades a la seva edat, com argumenta Joan Portell, pedagog i escriptor. “És molt diferent oferir un llibre a un nen de sis anys, que tot just acaba de començar a volar sol en les seves lectures, que a un jove adolescent, a qui qualsevol proposta del seu pare o mare li semblarà una imposició”. Així doncs, segons l’edat, els passos a seguir seran uns o altres.

SEGUIR LLEGINT