Les noves tecnologies en nens i adolescents. Guia per a educar saludablement a una societat digital
Les noves tecnologies han arribat per quedar-se i cada vegada els nens són més precoços a l'hora d'utilitzar dispositius mòbils, ja siguin smartphones, tauletes, ordinadors, etc.
Molts pares i educadors assumeixen que els menors són nadius digitalsperò això no vol dir que facin un ús responsable o saludable d'aquestes tecnologies. De fet un mal ús d'aquestes tecnologies pot comportar seriosos riscos d'addicció o males pràctiques com el ciberbullying, el sexting o el grooming.
L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, pioner en la introducció de les tecnologies de la informació en el sector de la salut i de l'atenció al pacient, dedica el proper Quadern FAROS a oferir pautes per a la correcta incorporació de les tecnologies en nens i adolescents.
El principal objectiu d'aquest Quadern és oferir als pares, mares i educadors una guia completa sobre com guiar i acompanyar els menors en l'ús de les tecnologies digitals sota un enfocament positiu. Un enfocament sota el qual es volen ressaltar els beneficis i oportunitats que ofereixen aquestes eines per al desenvolupament dels nens i adoelscentes en diferents àmbits.
Així mateix es pretén posar en evidència que per acompanyar d'una manera eficaç als menors, els adults no hem de donar l'esquena a les noves tecnologies si no adquirir una actitud proactiva a l'hora de conèixer quines tecnologies existeixen, quines oportunitats ofereixen, quins beneficis poden aportar als nens, etc. sense deixar de conèixer els possibles riscos i perills que poden comportar.
Al llarg del quadern s'ofereixen consells pràctics perquè pares i cuidadors puguin posar en acció tot el coneixement que brinda l'informe. Com a resum s'ha elaborat una infografia que resumeix, a manera de decàleg, les 10 millors pràctiques a l'hora de guiar els menors en l'ús de les tecnologies digitals.